divcibare01

Divčibare je poznato turističko planinsko mesto na Maljenu. Divčibare obiluje rečicama, izvorima i potocima, kao i livadama i četinarskim šumama. Skijaške i pešačke staze i sportski tereni čine Divčibare idealnim u svako doba godine.

Divčibare imaju povoljnu srednju godišnju temperaturu od 18 stepeni celzijusa, sa toplijom jeseni od proleća. Septembar je najsuvlji mesec, jer je samo 5,4 dana sa padavinama. Divčibare imaju 289 dana bez vetra, 126 dana sa padavinama, zime obiluju snegom puna 4 meseca.

Skijašima je na raspolaganju nekoliko ski staza. Na padinama Crnog vrha postoje dve staze. Stara staza Crni vrh dužine 600 m, sa ski liftom čiji je kapacitet 700 skijaša na sat. Staza je osvetljena, pa postoji mogućnost noćnog skijanja. Nova Ski staza „Crni Vrh“ je dužine 850 metara sa dvosednom žičarom, kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Kod odmarališta „Zmaj“, na Golupcu i na visu „Stražara“ nalaze se tri manje ski staze, dužine do 300 m i kapaciteta 200 skijaša na sat. Divčibarska kotlina ima odlične terene za trčanje na skijama. U hotelima i odmaralištima postoji mogućnost najma i servisa ski opreme, a tokom zimske sezone radi i škola skijanja.

Tokom cele godine na Divčibarama se održavaju raznovrsne turističke, kulturne i sportske manifestacije.